Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Ondersteuning bij belastingaangifte in bibliotheken en buurthuizen

13 februari 2018 11:14

Vrouw helpt oudere vrouw bij belastingaangifte

Voor hulp en ondersteuning bij het doen van belastingaangifte kunnen burgers vanaf 1 maart 2018 weer terecht bij de Belastingdienst en bij veel maatschappelijke organisaties, zoals sociaal werkers, lokale wijkcentra, formulierenbrigades en belastingwinkels en vak- en ouderenbonden. Meer bibliotheken dan vorig jaar openen hiervoor hun deuren.

Vorig jaar hielden bibliotheken en maatschappelijke organisaties voor het eerst samen spreekuren. Dit gebeurde in 88 bibliotheken, verspreid over het land. Het doel is dit jaar om op 150 locaties spreekuren voor belastingaangifte te hebben, zodat meer mensen dichter bij hun woonplaats ondersteuning krijgen. De spreekuren zijn een van de pijlers uit het convenant dat de Belastingdienst en de Koninklijke Bibliotheek in 2016 sloten.

De spreekuren kunnen verschillende vormen aannemen; van een invulcursus aangifte tot ondersteuning aan burgers door studenten. Via Belastingdienst.nl/aangifte kunnen mensen zien waar een spreekuur wordt gehouden. Ook mensen die de BelastingTelefoon bellen voor hulp, wordt verteld waar ze terecht kunnen.

Laagdrempelig en dichtbij

“Bibliotheken zijn voor veel mensen dichtbij . Ze zijn laagdrempelig en er zijn computers beschikbaar. Daarom is het ook een goede plek om ondersteuning te bieden aan mensen die dat nodig hebben”, zegt Eline Spros, directeur Particulieren van de Belastingdienst.

Basis verder uitbouwen

“In 2017 is er een basis gelegd, die we dit jaar verder willen uitbouwen. Om het bereik, buiten de Belastingdienst, nog verder te vergroten  hopen we dat meer maatschappelijk dienstverleners spreekuren houden in bibliotheken”, zegt Spros. Jos Debeij, hoofd afdeling bibliotheekstelsel van de Koninklijke Bibliotheek vult aan. “Het is de bedoeling dat er dit jaar een landelijk dekkend netwerk van bijna 150 bibliotheken is, waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.”

Lokaal maatwerk maakt succes mogelijk

Debeij: “Wat we vorig jaar hebben geleerd, is dat het lokale maatwerk van bibliotheken en maatschappelijke organisaties succes mogelijk maakt. Die organisaties zitten namelijk in de haarvaten van de samenleving, en via hun netwerken kun je burgers bereiken die ondersteuning nodig hebben.”

Krachten bundelen

“Het is mooi dat we onze krachten bundelen en dat hulp bij de belastingaangifte op steeds meer plekken in de buurt plaatsvindt,’ zegt Marijke Vos (voorzitter Sociaal Werk Nederland). ‘Laagdrempelige hulp voorkomt schulden en andere problemen. Het invullen van belastingformulieren is in de loop der jaren wel eenvoudiger geworden. Burgers met complexere vragen over de belastingen en toeslagen kunnen het hele jaar door in hun buurt terecht bij sociaal raadslieden. Hoe eerder hoe beter!”

Korte lijntjes

Eline Spros (directeur Particulieren, Belastingdienst): “De Belastingdienst werkt graag samen met maatschappelijke organisaties. Zij werken vaak in de buurt, hebben korte lijntjes met burgers en zij hebben heel veel expertise in huis. Het is fantastisch om te zien hoe zij – professionals én vrijwilligers – elk jaar opnieuw veel mensen helpen.”

Ondersteuning maatschappelijke organisaties

De Belastingdienst ondersteunt maatschappelijke organisaties zodat zij mensen, die hulp nodig hebben met belasting- en toeslagzaken, goed kunnen helpen. Dit gebeurt met voorlichtingsbijeenkomsten en via speciale contactpersonen bij wie zij terecht kunnen met vragen. Verder is er het Kennisnetwerk belastingen en toeslagen; de online leeromgeving waar zij informatie vinden en cursussen kunnen volgen.

De Belastingdienst helpt zelf ook

De Belastingdienst biedt burgers zelf ook hulp bij het doen van aangifte.

  • Op Belastingdienst.nl/aangifte staat het antwoord op de meeste vragen.
  • Mensen kunnen via sociale media (Twitter, Facebook) of de Belastingtelefoon vragen stellen.
  • Het is mogelijk om langs te komen op één van de locaties van de Belastingdienst. Hiervoor kan telefonisch een afspraak worden gemaakt.

Zie ook