Go directly to content
Naar de homepage

OndernemersCheck; digitaal hulpmiddel voor kleine ondernemers

22 maart 2016 17:23

De Belastingdienst is voortdurend bezig met de ontwikkeling van digitale dienstverlening en online interactie voor burgers en bedrijven. In dat kader heeft de Belastingdienst de OndernemersCheck ontwikkeld. Dit online hulpmiddel geeft snel en eenvoudig een indicatie of iemand ondernemer is voor de inkomstenbelasting (ib).

Voor niet iedereen is het even duidelijk of iemand volgens de regels van de Belastingdienst ondernemer is of niet. Ib-ondernemerschap is een belangrijk criterium om aanspraak te kunnen maken op bijvoorbeeld de startersaftrek, zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en andere ondernemersvoordelen.

Persoonlijke ondernemersscore

De OndernemersCheck biedt digitaal hulp aan met name kleine ondernemers die zélf hun aangifte doen, vooral als ze geen fiscaal dienstverlener hebben die hen daarover adviseert. Het hulpmiddel geeft aan de hand van maximaal 20 vragen een persoonlijke ondernemersscore en een aantal actie- en/of aandachtspunten.

Indicatief

De Check biedt voor zeker 80 procent van de zzp’ers een goede indicatie. Wil een ondernemer meer zekerheid, dan zijn er specialisten zoals fiscaal dienstverleners die gerichter advies kunnen geven. Zekerheid kan de Belastingdienst pas na afloop van het jaar geven op basis van een controle over het hele jaar.