Ga direct naar de inhoud
Naar de homepage van Over de Belastingdienst

Belastingdienst aan de slag met Paradise Papers

8 november 2017 15:40

Medewerker bekijkt informatie uit de paradise papersDe afgelopen dagen waren de zogeheten Paradise Papers uitgebreid in het nieuws. De Belastingdienst is met deze informatie aan de slag gegaan.

In de papers is onder meer melding gemaakt van een Nederlandse ruling uit 2008 met een Amerikaanse multinational, die niet volgens de daarvoor geldende procesafspraken is afgegeven. Dat had volgens staatssecretaris Menno Snel wel moeten gebeuren, zo laat hij de Tweede Kamer in zijn brief weten. De staatssecretaris laat nu onderzoeken of ruim 4.000 rulings met een grensoverschrijdend karakter die vóór 2017 zijn gesloten zijn afgegeven conform de daarvoor bestemde procedures.

Wat is een ruling?

Internationaal opererende bedrijven hebben de mogelijkheid om bij de Belastingdienst zekerheid vooraf te krijgen over de in Nederland verschuldigde belasting. De overeenkomst waarin deze afspraken worden vastgelegd heet ‘ruling’. Belastinginspecteurs  kunnen, binnen een vastgesteld beleidskader, deze zekerheid vooraf geven. In dit beleidskader is ook vastgelegd wanneer de ruling ter toetsing moet worden voorgelegd aan het APA/ATR-team (Advance Pricing Agreement/Advance Tax Ruling) van de Belastingdienst.

Internationale aanpak

Volgens de staatssecretaris maken de Paradise Papers eens en te meer duidelijk dat de door Nederland gepropageerde internationale aanpak tegen belastingontwijking en belastingontduiking belangrijk is. Op dit terrein zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet. Zo werkt de Belastingdienst nationaal én internationaal aan de aanpak van belastingontwijking en fraude, onder meer door het uitwisselen van gegevens tussen belastingdiensten wereldwijd.

Papers

Bij de Paradise Papers gaat het om ruim 13 miljoen documenten over internationale belastingontwijking, die zijn gedeeld met een internationaal samenwerkingsverband van media in 67 landen. De Belastingdienst gaat alles in het werk stellen om informatie uit de Paradise Papers te achterhalen, zoals de Dienst dat ook doet bij de Panama Papers. Dat schrijft de staatssecretaris vandaag in zijn brief aan de Tweede Kamer. Met de verkregen informatie gaat de Belastingdienst vervolgens actief aan de slag.

Zie ook